Selkeät tekstit ovat osa myyvää pakkausta

Visuaalinen ilme kunnossa, mutta milloin viimeksi pakkauksen tekstit on tarkistettu? Pakkausmerkinnät ovat osa markkinointia, joten niihin kannattaa panostaa samalla kun pakkauksen ilmettä uudistetaan. Elintarvikkeiden pakkausmerkintöihin perehtynyt Riikka Uljas-Bärman kokosi yhteen muutamia perusasioita.

Pakkauksella on monta tehtävää, joista tuotteen markkinoiminen ei varmasti ole vähäisin. Pakkauksen visuaalinen ilme saa asiakkaan huomaamaan sen hyllyssä monien samanlaisten joukosta. Se viestii laadusta, mausta, kotimaisuudesta, hinnasta – mikä nyt on tärkeimmäksi viestiksi valittukaan. Myös pakkauksen tekstien on kerrottava samaa tarinaa. Kunnossa olevat tekstit lisäävät asiakkaan luottamusta, viranomaisten luottamusta unohtamatta. Pakkausmerkinnät kannattaakin tehdä kerralla kuntoon, sillä se tulee edullisemmaksi kuin merkintöjen korjaaminen jälkikäteen.

Lainsäädäntö ohjaa merkintöjen tekemistä

Elintarvikkeiden pakkausmerkinnöistä on säädetty Euroopan unionin tasolla pääasiassa elintarviketietoasetuksessa, joka tuli voimaan joulukuussa 2014. Tämän lisäksi on lukuisia säädöksiä sekä kansallisella että EU-tasolla, joissa määritellään eri elintarvikkeiden koskevia erityisvaatimuksia. Jokaisen pakkausmerkintöjen kanssa pähkäilevän on hyvä muistaa muutama perusasia.

Ensinnäkin, elintarvikkeen nimen tulisi kertoa tuotteesta riittävästi eikä se saa johtaa harhaan. Tuotteella voi olla erikseen myyntinimi, jonka kohdalla mielikuvituksensa saa päästää valloilleen, mutta elintarvikkeen nimen muodostaminen säädellään lainsäädännössä melko tarkkaan. Samaan näkökenttään nimen kanssa tulee sijoittaa pakkauksen sisällön määrä.

Monelle suurin muutos vuonna 2014 voimaan tulleessa elintarviketietoasetuksessa oli allergeenien korostaminen. Ne tulee merkitä ainesosaluetteloon niin, että ne erottuvat riittävän selvästi muusta tekstistä. Siis lihavoituna tai versaaleina, eikä kukaan estä vielä alleviivaamastakin. Muistathan myös ravintoarvot, jotka tulee löytyä pakkauksesta tiettyjä poikkeuksia lukuun ottamatta.

”Ei tästä taida tulla kyllä mitään…”

Mutta miten se ainesosaluettelo muodostettiin, mikä on näkökenttäsääntö, onko ne ravintoarvot pakko ilmoittaa? Entä mitäs kun tuotteessa on alkoholia, miten lisäaineet merkittiin, mitä lisämerkintöjä vaatii energiajuoma, juusto, täysmehu tai hillo? Ei hätää, merkintöjen tekemiseen saat apua meiltä. Samalla varmistat, että ne on selkeästi ja kielellisesti siististi merkitty – niin, ruotsiksi tietysti myös. Pieneenkin pakkaukseen saa mahtumaan yllättävän paljon, kun on vinkit tiedossa.