Kotivinkki 4/18 – Joukossa tuki tiivistyy

Kotivinkki 4/18, teksti Julia Thurén, kuvat Riina Peuhu

Minna Nousiainen, 40, Hämeenlinna. Perusti yhdeksän vuotta sitten Naisyrittäjät-ryhmän, jossa on nykyään yli 40 000 jäsentä. Pyörittää omaa graafista suunnittelua tekevää Naisdesign-yritystään.

 

”Naiset puhaltavat yhteen hiileen”

Muutin vuonna 2009 Jyväskylästä Valkeakoskelle, josta en tuntenut ketään. Perustin samalla oman yrityksen ja halusin verkostoitua muihin yrittäjiin. Koska en löytänyt naisyrittäjille suunnattua ryhmää Facebookista, laitoin pystyyn omani. Ajattelin, että yhteisössä naisyrittäjät saavat mainostaa tuotteitaan ja palveluitaan, sillä monissa Facebook-ryhmissä mainostaminen on kielletty.

Aluksi kutsuin ryhmään kaverini, mutta pian sinne alkoi liittyä muitakin. Ensimmäiset tuhat jäsentä toivotin henkilökohtaisesti tervetulleeksi. Nyt reilu yhdeksän vuotta myöhemmin ryhmässä on yli 40 000 jäsentä, ja sinne liittyy noin sata ihmistä päivässä.

Yrityksiä on monenlaisia, aina kirjanpitäjistä koruntekijöihin. Ryhmässä yrittäjät ja yrittäjähenkiset naiset saavat tukea ja neuvoja toisiltaan. Siellä autetaan yrityksen perustamisessa ja sen eteen päin viemisessä. Yrityksen pyörittämiseen liittyvistä asioista, veroista ja hinnoittelusta, kysytään muilta paljon.

Monella naisyrittäjällä hinnoittelu ja markkinointi ovat lapsen kengissä. Naiset laittavat tuotteilleen aivan liian matalan hinnan ja pitävät omaa tekemistään pikku puuhasteluna. Miehet kyllä kehtaavat pyytää kunnon taksoja.

Olen sanonut monesti, että tuotetta ei pidä hinnoitella sen mukaan, paljonko sen valmistamisesta itselleen on vaivaa vaan sen mukaan, paljonko sen arvo on asiakkaalle.

Ryhmässä puidaan myös yrittäjän eläkemaksuja. Moni pohtii, miksi maksaisi YEL-maksua 500 euroa kuussa, kun lopputuloksena on suurin piirtein takuueläkkeen määrä, jonka ihminen saa joka tapauksessa. Yrittäjien eläkejärjestelmä pitäisikin ehdottomasti nykyaikaistaa.

40 000 jäsenen ryhmään mahtuu monenlaista mielipidettä ja mielensäpahoittajaa, joten ryhmässä täytyy pitää silloin tällöin jöötä. Välillä ihmiset kirjoittavat toisilleen negatiivisesti, ja siihen pitää puuttua.

Saan yksityisviestejä päivässä noin kymmenkunta, enkä kerkeä valitettavasti heti vastaamaan kaikkiin. En juurikaan poista keskusteluja, mutta ikävät keskustelut suljen ja estän niihin kommentoimisen.  

Hyväksyn päivittäin mukaan uudet ryhmäläiset. Miehiäkin on pyrkinyt mukaan miltei 400. Alussa kysyin ryhmäläisiltä asiasta, ja päätettiin, että on parempi olla ihan naisten kesken.

Minulla on töissä tietokoneella kaksi näyttöä, ja toisella pidän lähes jatkuvasti Facebook-ikkunaa auki. Ryhmän moderoimiseen menee tunteja päivässä. Kotiväeltä tulee sanomista, jos puhelin kilkattaa liikaa iltaisin.

Kerran sain vihaisen puhelun lauantaina iltakahdeksalta, kun joku oli suuttunut jostain ryhmässä kirjoitetusta. Toivon kuitenkin, että ihmiset kunnioittaisivat vapaa-aikaani ja yksityisyyttäni. Jos asia on tärkeä, haluaisin, että minua lähestyttäisiin sähköpostilla tai Facebook-viestillä.

Ihmisten pitäisi tajuta, että vaikka kyseessä on suljettu ryhmä, jäseniä on niin paljon, ettei kannata puida gynekologisia sairauksiaan tai kertoa omia veroasioitaan avoimesti. Itse keskusteluja seuraan aika etäältä: niitä on niin paljon, ettei minulla ole aikaa osallistua niihin.

Tähän syksyyn saakka olin ryhmän ainoa ylläpitäjä, mutta nyt pyysin kahta aktiivista jäsentä ylläpitotiimiin mukaan. Käymme Messengerissä läpi postauksia ja ilmiantoja ja mietimme, mitä teemme niille.

Syksyllä pidin ensimmäistä kertaa lomaa ryhmästä, kun olimme viikon Unkarissa. EI ylläpito varsinaisesti väsytä, vaan se menee töiden ohella.

Olen saanut ryhmästä paljon asiakkaita ja näkyvyyttä yritykselleni. Minua pyydetään messuille ja seminaareihin, ensi kevääksi Sveitsiin asti puhumaan. Olen ollut muutaman kerran kouluttamassa aloittavia yrittäjiä yritysilmeen rakentamisesta ja markkinoinnista.

Ryhmässä olen nähnyt ja saanut palautetta siitä, miten upeasti naiset puhaltavat yhteen hiileen ja miten he ovat löytäneet sieltä asiakkaita ja yhteistyökumppaneita. Se on syy siihen, miksi koko ryhmä on perustettu.

Olen ylpeä ryhmästäni. En antaisi sitä pois.”